main image

مدیریت احساسات در روابط عاطفی

در صورتی که نتوانید احساسات خود را مدیریت کنید روابط مهم و با معنای زندگی تان را از دست خواهید داد.

چگونه احساسات مان را مدیریت کنیم؟

اگر شما هم جزو افرادی هستید که در مواجهه با موقعیت ناخوشایند زود واکنش نشان می دهید و عصبانی می شوید، در موقعیت استرس زا حالتان بد می شود و کنترل شرایط از دستتان در می رود, در روابط زود وابسته می شوید و جدایی و تجربه احساسات غم و ناراحتی زندگیتان را مختل می کند، یا در موقعیت های خوشایند بیش از حد واکنش خوشحالی نشان می دهید، یا فرزندی دارید که سر هر موقعیتی که باب میلش نباشد داد و بیداد به راه می اندازد، یا با هر کم توجهی از طرف بقیه زود قهر می کند و… این رفتارها نشان دهنده ی نداشتن مدیریت بر احساسات یا عدم شناخت احساسات مختلف در درون است. انسان ها وقتی به دنیا می آیند زودتر از آنکه بتوانند حرف بزنند و از طریق کلام با بقیه ارتباط برقرار کنند، دنیای احساسات در درونشان شکل گرفته و می توانند احساسات بقیه را درک کنند، مثلا نوزادی که با احساسات مختلفی مثل احساس خوشحالی با نشانه ی لبخند زدن و ناراحتی و گریه کردن با دیگران ارتباط گرفته و پیامش را به پدرومادرشان می رساند درواقع او از احساسات برای کمک به بقای خود استفاده می کند. احساسات نقش عمده ای در زندگی ما بازی می کند، احساسات خوشایند مثل خوشحالی، امید، عشق، رضایت، سربلندی، با ارزش بودن، آرامش مارا سرشار از حال خوب می کند و روزمان را می سازد و احساسات ناخوشایند مثل غم، نگرانی، حسادت، پشیمانی ،گناه و….روز بدی را برای ما رقم می زنند. حتی در بیشتر مواقع این احساسات هستند که به ما فرمان می دهد که چگونه فکرکنیم و چگونه تصمیم بگیریم یا باعث انگیزه برای انجام کارهای مختلف می شوند. چه درگیری های کوچکی که به دلیل عدم مدیریت احساس خشم منجر به درگیری و حتی مرگ شده است، و چه تصمیماتی که از سر عدم مدیریت بر احساس گرفته شده و یک عمر پشیمانی و یا حسرت را رقم زده است. چه بخواهیم چه نخواهیم دنیا پر از اتفاقات خوب و اتفاقات بد است که با تجربه هرکدام احساسات متناسب با آن در ما جان می گیرد، مدیریت احساسات کمک می کند با هر اتفاقی که می افتد به هم نریزید و بتوانید دوباره سرپا شوید، یا با هر محرکی از کوره در نروید و اتفاقات جبران ناپذیری را رقم نزنید. نداشتن مهارت مدیریت احساسات باعث ضربه های روحی، شکست در روابط اجتماعی و رابطه عاطفی، نرسیدن به موقعیت شغلی دلخواه و ….می شود. مدیریت احساسات به معنای نادیده گرفتن یا سرکوب کردن آنها نیست بلکه شما باید تمامی احساسات را بشناسید و در هر لحظه که به وجود می آیند بدانید دقیقا چه احساسی دارید و بپذیرید که الان مثلا وجود ترافیک باعث عصبانیت من شده است اما چاره ای ندارم و حالا که به هر دلیلی در این شرایط هستم باید تحمل کنم و خالی کردن خشم به سر کس دیگر و غر زدن یا بوق ممتد هیچ فایده ای ندارد و کمکی برای دور شدن از ترافیک به من نمی کند.

راه های مدیریت احساسات

مدیریت احساسات مهارتی اکتسابی است که با افزایش خودآگاهی و چند تمرین می توان به دست آورد. 1. برای مدیریت احساسات اولین قدم این است که خودآگاهی بالایی داشته باشید یعنی احساسات خود را بشناسید و به آنها بها بدهید، آگاه شوید در درونتان چه می گذرد؟ چه احساسی دارید؟ چرا چنین احساسی در شما شکل گرفته است؟ 2. زمانی که احساس می کنید تحت فشار احساسات هستید، لحظه ای مکث کنید و نفس عمیق بکشید، این کار می تواند به شما کمک کند قبل از پاسخ دادن آرام شوید و قبل از آنکه از شرایط آگاه شوید از روی احساسات اقدامی انجام ندهید. 3. تکنیک های تمرکز حواس مانند مدیتیشن یا تمرینات تنفس عمیق را یاد بگیرید تا تمرکز خود را به لحظه حال برسانید، این تکنیک ها می تواند به شما کمک کند تا از احساسات شدید جدا شوید و آنها را بدون قضاوت مشاهده کنید. 4. اغلب احساسات ما تحت تأثیر افکار ما قرار می گیرند. اگر متوجه شدید افکار منفی یا غیرمنطقی به احساسات شما دامن می زنند، در افکارتان جستجو کنید و آنها را با دیدگاه های منطقی و مثبت تر به چالش بکشید. 5. راه های سالمی برای ابراز احساسات خود پیدا کنید، مانند صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد یا یکی از اعضای خانواده، نوشتن افکار و احساسات، نقاشی کشیدن، یا شرکت در رسانه های خلاقانه مانند هنر و موسیقی و… 6. علل اساسی احساسات خود را پیدا کنید، با دیدگاه های متفاوت دیگران همدلی کنید، مهارت های ارتباطی خود را توسعه دهید، روی بهبود هوش هیجانی خود کار کنید. 7. مراقبت از خود از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی برای کنترل عاطفی بسیار مهم است، به اندازه کافی بخوابید، وعده های غذایی متعادل بخورید، به طور منظم ورزش کنید، در فعالیت هایی شرکت کنید که باعث شادی شما می شود، و اقدامات مراقبت از خود مانند تکنیک های تمدد اعصاب یا سرگرمی ها را در اولویت قرار دهید. 8. اگر مدیریت احساسات خود را به تنهایی دشوار می‌دانید یا به طور قابل توجهی بر زندگی روزمره شما تأثیر می‌گذارد، به دنبال کمک حرفه‌ای از یک درمانگر یا مشاور باشید که می‌تواند راهنما و پشتیبان امن شما باشد.

نوشته شده توسط زهرا درخشان

برای هماهنگی وقت مشاوره با نویسنده کلیک کنید

افسانه عباسی

اتفاقا من هم درگیر عدم کنترل احساسات خودم هستم ولی با مطالعه این مقاله آگاهی گرفتم و راه های مدیریت احساسات را تمرین خواهم کرد.